Is een bouwtechnische keuring aftrekbaar?

Natuurlijk is een bouwkundige keuring aftrekbaar!

Geld besparen wil iedereen en daarom is het prettig dat een bouwtechnische keuring aftrekbaar is. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is voor u persoonlijk van groot belang. Bij het kopen van een huis spreken we over grote bedragen en u wilt natuurlijk precies weten waar u aan toe bent. U kunt echter ook te maken krijgen met een verplichte bouwtechnische keuring die uw bouwtechnische keuring aftrekbaar maakt. De kosten van uw bouwtechnische keuring zijn namelijk financieel aftrekbaar als zij verband houden met het afsluiten van een hypotheek vanwege onderhoud, verbetering of aankoop van een woning.

Verplichte bouwtechnische keuring

Sommige hypotheekverstrekkers vragen niet alleen om een taxatierapport, maar ook om een verplichte bouwkundige keuring. Men name bij oude woningen is dit vaak het geval. Bij deze verplichte gevallen zijn de kosten voor de bouwkundige keuring aftrekbaar. Het verplichten van een bouwkundige keuring is gebaseerd op een paar regels. Een bouwkundige keuring is verplicht wanneer:

  • de noodzakelijke herstelkosten geschat worden op meer dan 10% van de verkoopwaarde.
  • er sprake is van een appartement uit het bouwjaar 1940 of eerder, tenzij er na 1940 nog een gehele renovatie heeft plaatsgevonden.
  • het taxatierapport een bouwkundig onderzoek adviseert.

Uiteraard zijn de kosten van de bouwtechnische keuring aftrekbaar als aan de bovenstaande eisen wordt voldaan.

Bouwkundige keuring aftrekbaar voor NHG

Een bouwkundige keuring aftrekbaar? De vraag is of er belastingtechnisch wel een noodzaak is om de bouwtechnische keuring te laten uitvoeren en of deze reden verband houdt met het verkrijgen van een financiering of Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij het afsluiten van een hypotheek met een NHG wordt van de kopers vaak een bouwkundig rapport geëist. Omdat dit besluit niet aan u is, zijn ook de kosten voor deze bouwtechnische keuring aftrekbaar. Bijvoorbeeld bij herstel- en verbouwingskosten die u mee wilt financieren onder NHG is het zeker dat de bouwkundige keuring aftrekbaar is.

Let u er goed op of de kosten die u maakt voor uw bouwkundige keuring aftrekbaar zijn of niet. Dit kan u namelijk geld schelen in het toch al dure proces van de aanschaf van een huis. Alle kosten die u kunt verminderen, zijn weer mooi meegenomen. Heeft u meer vragen over een bouwtechnische keuring? Neem dan gerust contact met ons op! Ons professionele team staat altijd voor u klaar om u met uw bouwtechnische keuring te helpen.